Vinresa dag 4

Torsdag morgon var det avresa från Porto med buss in i Douro-dalen. Första provningen skedde på Quinta da Gaivosa.

     

Druvorna som man tillverkar portvin av skördas nästan alltid för hand då terrasserna nästan alltid är för smala för att kunna komma fram med traktor. Efter avstjälkning tappas druvmassan upp i kar så kallade Lagares. Förr gjordes dessa alltid i betong men nu blir rostfritt allt vanligare. Förr var det fottrampning som gällde men idag har man även övergått till maskiner. Dock anser flera producenter att det är fottrampning som gäller. Här gäller det att ha kondition, trampningen sker mellan 20 och 24 på kvällen ungefär en månad i sträck för det större producenterna. Vinet får sedan jäsa i karen under tre dagar och därefter stoppar man jäsningen genom att hälla på 77% neutral druvsprit. Det färdiga portvinet ska hålla mellan 19.5 och 21 %

 

   

Portvin finns i olika typer främst beroende på hur man lagrar vinet. Ruby, Tawny, Vintage och Late Bottled Vintage. I sina källare har producenterna fortfarande kvar tunnor med viner som tillverkades under slutet av 1800-talet. Tawny och Vintages kan lagras väldigt länge i sina flaskor.

 

En fantastisk lunch kombinerades med provning av vanliga vita och röda viner som också håller mycket hög kvalité. Portugisiska viner tillverkas bara på inhemska druvor.

Dagen avslutades med en provning på en quinta i Pinhão, där vårt hotell också ligger. Badrummet är mycket tjusigt!

    

Hälsningar Mia&Hans

One Comment

  • Eric Behm

    Hoppas Ni haft det bra. Har ett par dagar innan jag åker till Th. för vintern.
    Vi ses väl till våren igen, hoppas jag..