Vinresa dag 5

Dagen startade med ett besök på Quinta do Pascal som ägs av portvinshuset Fonseca. Eftersom det var väldigt smal väg upp till gården och svårt att vända vid huset hade busschauffören bestämt sig för att backa 1 km på en liten serpentinväg med floden precis utanför vägbanan på ena sidan. Efter 500 meter där alla höll andan fick vi möte uppifrån och hade bilar som ville förbi nedifrån. Han fick ge sig – köra ner igen, vända bussen, köra uppför och lyckades vända under tiden vi provade viner.

Det var en fantastisk utsikt från gården och som avslutning på vinprovningen fick vi se hur man öppnar gamla portvinsflaskor för att inte riskera att korken spricker och ramlar ned i flaskan. ”Open by fire” – en slags tång värms över öppen låga och spänns sedan runt halsen på flaskan. När den vrids så skärs flaskan av och korken hamnar i den del som lossnar (om man är skicklig ).

På eftermiddagen besökte vi Quinta de Señora do Rosàrio, som ägs av två syskon i 40 års åldern. De sista druvorna från höstens skörd hade precis kommit till gården när vi kom dit! Så vi fick se hur stjälkarna skiljs från druvorna och krossas innan de pumpas in i lagares för att trampas och starta jäsningen. Provningen gjordes nere i vinkällaren och vinerna tappades direkt från faten till glasen, från väldigt unga viner till ett vitt portvin som redan lagrats 30 år på fat!

  

Hälsningar Mia&Hans